Skip to content

Creator Camp

Bir Twitch yayıncısı olarak telif hakları yasalarını ve DMCA'yı anlamak

Telif hakkı nedir, sahibi kimdir?
Telif hakkı, orijinal bir sanat eserinin sahibine, başkalarının bu eserle belirli şeyleri yapmasını (örneğin eseri Twitch’te yayınlamak veya o eseri içeren video veya klipler yüklemek gibi) engelleme hakkı veren bir fikri mülkiyet biçimidir. Telif hakına konu eserler arasında müzik, resim, çizim, roman, TV dizisi, sinema filmi, bilgisayar oyunu ve başka pek çok yaratıcı eser sayılabilir.

Telif hakları başlangıçta eserin “yaratıcısına” aittir (örneğin, bir şarkıyı besteleyen ve icra eden müzisyen, bir duvar resmini çizen sanatçı veya hatta canlı yayın yapan yayıncı gibi). Ancak eserin ilk yaratıcısı genellikle haklarını başkalarına (müzik yapım şirketi veya film stüdyosu gibi bir kişi veya şirkete) “devreder” ve bu kişiler artık telif hakkının sahibi ve denetleyicisi olurlar.

Telif hakkı ihlali:
“İhlal” esasen bir hakkı ya da kuralı çiğnemek anlamına gelir. ABD yasalarına göre (yasalar ülkelere göre farklılık gösterebilir, fakat temelde aynı ilkelere dayanır), bazı yasal haklar (aşağıda açıklanan adil kullanım gibi) geçerli olmadıkça, telif hakkıyla korunan bir eserin telif hakkı sahibinin izni olmadan çoğaltılması, dağıtılması, icra edilmesi, kamuya açık olarak sergilenmesi veya “türev” bir çalışma (halihazırda mevcut bir veya daha fazla esere dayanan bir çalışma) haline getirilmesi telif hakkının ihlali olarak değerlendirilir. Telif hakkı ihlalinden kaçınmak için, Twitch canlı yayınlar, VOD’lar, klipler, ifadeler veya kanal sayfanız da dahil hiçbir içeriğinizde başkalarının telif hakkıyla korunan eserlerini izinsiz kullanmamanız gerekir.

DMCA bildirimi:
Telif hakkı sahibi, telif hakkıyla korunan eserinin izni olmadan bir çevrimiçi bir servis (Twitch gibi) kullanan biri tarafından çoğaltıldığını, icra edildiğini, gösterildiğini, yayınlandığını, vb. düşünüyorsa, kendisi (veya yetkili temsilcisi) bu servise telif hakkının ihlal edildiğine dair bir bildirim gönderebilir. İşte bu bildirim “DMCA bildirimi” veya “yayından kaldırma talebi” olarak adlandırılır. Çevrimiçi servis, bildirimi aldıktan sonra yasal olarak ihlal iddiasına konu olan içeriği yayından kaldırmak veya erişime kapatmakla ve ihlal tekrarı politikası kapsamında bu ihlal kaydını ilgili hesaba işlemekle yükümlüdür. 

Twitch, kanalınızda yayınladığınız veya yüklediğiniz içeriğin bir hak sahibinin telif hakkını ihlal ettiğini iddia eden eksiksiz ve geçerli bir DMCA bildirimi aldığında, size hakkınızda alınan bildirim ve mevcut seçenekleriniz hakkında bilgi veren bir e-posta gönderir. Bu bilgi Yayıncı Panelinizden de size sunulur. Ayrıca, hesabınıza da bir telif hakkı ihlal kaydı işlenir.

Karşı bildirim ve hak iddiasının geri çekilmesi:
Bir hak sahibi veya temsilcisinin kanalınıza yönelik olarak Twitch’e gönderdiği DMCA bildiriminin bir hata veya yanlış tanımlamadan kaynaklandığını düşünüyorsanız, şunları yapabilirsiniz:

  1. İddia sahibinden bu bildirimi geri çekmesini isteyebilirsiniz (Twitch size iddia sahibinin e-posta adresini sağlayacaktır)
  2. Twitch’e bir karşı bildirim gönderebilirsiniz. Karşı bildirim gönderdiğinizde, iddia sahibinin konuyu mahkemeye taşımasına da kapı aralamış olursunuz; bu nedenle, alınan DMCA bildiriminin bir hata veya yanlışlık eseri veya haksız bir şekilde gönderildiğinden emin değilseniz karşı bildirim yoluna girmemenizi öneririz.

İddia sahibi DMCA bildirimini geri çekerse veya geçerli bir karşı bildirim gönderirseniz, Twitch kanalınız üzerindeki telif hakkı ihlal kaydını kaldırır ve mümkünse DMCA bildirimine konu olan içeriği geri yükler veya erişime açar.

İhlal tekrarı politikası:
Kullanıcının kendisi tarafından oluşturulan içeriği paylaşmasına olanak tanıyan diğer çevrimiçi servisler gibi Twitch de tüm dünyada telif hakları yasalarına tabi olarak faaliyet gösterir. Bu yasaların getirdiği hükümlerden biri de telif haklarını tekrar tekrar ihlal eden kullanıcıların hesaplarının kapatılması zorunluluğudur. Twitch, paylaştığınız içeriğe ilişkin bir DMCA bildirimi alırsa, ihlal tekrarı politikamız uyarınca hesabınıza bir telif hakkı ihlal kaydı işlenir. Telif hakkı ihlal kayıtları sonsuza dek kalıcı değildir ve belli bir süre sonra silinebilir, fakat ihlal tekrarı politikamıza göre üzerinde üç ihlal kaydı olan hesap kapatılır. Dolayısıyla, hesabınıza yönelik aldığınız DMCA bildirimini dikkatle incelemeniz, bir hata yapıp yapmadığınızı veya nerede hata yaptığınızı iyi anlamanız ve bunun tekrarlanmaması için gereken önlemleri almanız önemlidir.

Adim kullanım ve adil işlem: Adil kullanım ve adil işlem, telifli eserlerin bazı hallerde telif hakkı sahibinden izin alınmaksızın sınırlı kullanımına izin veren hukuki ilkelerdir. Bunun ABD hukukundaki yaygın örnekleri arasında telif hakkıyla korunan eserlerin eleştiri, yorum, haber, eğitim veya parodi amaçlı kullanımları sayılabilir. Bu ilkeler pek çok ülkenin hukukunda yer alır fakat kapsamları farklı ve sağladıkları koruma daha dar olabilir. Unutulmamalıdır ki, adil kullanım ve adil işlem mahkemede ileri sürülebilecek savunmalardır ve telif hakkı ihlali nedeniyle dava edilmenizi engellemez. Twitch gibi servislerde de, içeriğinizin DMCA bildirimine hedef olmasını engellemeyebilir.

Özet:
Telif hakkı yasaları hakkında önemli noktaları bilmek, Twitch’te yaratıcı haklara saygılı içerik üretme ve paylaşma konusunda iyi bir donanım sağlayacaktır. Lütfen dikkat: Bu makale yasal bir tavsiye değildir. Sizin veya bir başkasının telif hakkıyla korunan çalışmasını içeren belirli bir durumda ne yapacağınızdan emin değilseniz, telif hakkı ve dijital medya hukuku konusunda uzmanlaşmış bir hukukçuya danışmanız önemle önerilir.