Esteettömyyden parantaminen Twitch-kanavalla
Twitchissä tuottamasi sisällön tulisi olla mahdollisimman helposti saatavilla kaikille yhteisösi jäsenille – mukaan lukien niille, joilla on jokin vamma. Esteettömyyden parantamiseen kuuluu esimerkiksi kanavan Tietoja-osion päivittäminen, tekstitysten hyödyntäminen sekä esteettömyyden huomioiminen lähetyksen sisällössä esimerkiksi ottamalla käyttöön tekstitykset pelissä. Tässä tekijäkeskusartikkelissa annamme vinkkejä ja ohjeita mahdollisimman esteettömän Twitch-kanavan luomiseen.
Esteettömän Tietoja-osion luominen
Kanavan Tietoja-osiossa lähettäjät voivat sisällyttää yksittäisiin tietoruutuihin kaiken tiedon, jonka he haluavat jakaa itsestään ja luomastaan sisällöstä yhteisöilleen. Voit esimerkiksi luoda erillisen ruudun chattisäännöille, sosiaalisen median linkeille, lähetyksessä käyttämällesi laitteistolle ja lähetyksesi sisällön kuvaamiselle.
Voit tehdä Tietoja-osiosta esteettömän niille yhteisön jäsenille, jotka käyttävät ruudunlukuohjelmia, lisäämällä kuvaavia tekstejä ruutuihisi. Kuvaava teksti, eli tekstivastine tai alt-text, on lyhyt kuvaa tai kohdetta kuvaileva teksti, jonka avulla näkövammaiset käyttäjät saavat kokonaiskuvan sisällöstä. Kun tekijät käyttävät graafisia elementtejä Tietoja-sivunsa ruutujen otsikkoina, ruutukuvien tekstivastineet voivat olla erityisen hyödyllisiä. Esimerkiksi tekstivastine “Otsikkokuva: Liukuva violetti tausta, jossa Tietoja-teksti valkoisilla kuplamaisilla kirjaimilla ja BleedPurple-hymiö” juuri ruudussa olevan tekstin yläpuolella olisi tehokas keino käyttää kuvailevaa tekstiä kanavasivulla.
Tekstitysten käyttäminen
Tekstityslaajennusten käyttäminen antaa yhteisölle mahdollisuuden nauttia sisällöstä ilman ääntä. Niiden käyttämisestä on erityisen paljon apua kuuroille ja kuulovammaisille katsojille. Tekijän ohjauspaneelin Laajennukset-osiossa on useita eri laajennusvaihtoehtoja tekstityksiin. Voit hakea osiossa tekstityslaajennuksia kirjoittamalla hakupalkkiin “stream captions”. On tärkeää valita sellainen laajennus, joka sopii sinulle parhaiten, mutta olemme listanneet muutamia ehdotuksia alle:
Entäpä jos haluat mieluummin käyttää lähetysohjelmistollesi luotua liitännäistä? Siinä tapauksessa OBS:n liitännäinen luo lähettäjille ja katsojille erinomaisen tekstityskokemuksen hyödyntämällä Google Cloud Speech Recognition API ‑puheentunnistusteknologiaa. Tämä liitännäinen käyttää Twitchin ruututekstitukea ja antaa katsojille mahdollisuuden käyttää tekstityksiä tai poistaa ne käytöstä napsauttamalla kuvaa lähetyksen videosoittimessa sekä livelähetysten että tilausvideoiden aikana niin PC:llä, Androidilla kuin iOSilla. Lisätietoja tekstityksestä saa Twitch-tukiartikkelista
.
Huomaa, että tätä liitännäistä ei saa tällä hetkellä Streamlabs OBS:iin ja Twitch Studioon.
Tekstitysten käyttäminen Twitch-laajennusten avulla
- Voit lisätä Closed Captioner ‑laajennuksen laajennuskirjastoosi napsauttamalla laajennuksen vieressä olevaa Lisää-painiketta. Painikkeen napsauttaminen avaa ikkunan, jossa sinua opastetaan ottamaan laajennus käyttöön videopeittokuvana.
- Napsauta sivun vasemmassa yläkulmassa olevaa Omat laajennukset ‑välilehteä. Siellä näet asennetut ja aktiiviset laajennuksesi. Napsauta Closed Captioner ‑laajennuksen alla olevaa aktivointipainiketta. Ruudulla voi näkyä useita vaihtoehtoja, mutta aseta laajennus peittokuva 1:ksi. Tämän jälkeen ilmestyy uusi ponnahdusikkuna, jossa vahvistetaan, että laajennus on nyt aktiivinen.
- Kun laajennus on aktiivinen, napsauta hammasrataskuvaketta aktiivisten laajennusten laatikossa, niin saat avattua ponnahdusikkunan uudelleen. Ponnahdusikkunan avauduttua napsauta siinä olevaa linkkiä. Siirryt laajennuksen ohjauspaneeliin, jossa saat työkalun käyttöösi kirjautumalla Twitch-tunnuksillasi. Voit ottaa tekstityksen käyttöösi napsauttamalla Päällä-painiketta. Tekstitykset alkavat näkyä, kun lähetyksesi siirtyy live-tilaan. Yhteisösi voi määrittää asetukset omien tarpeidensa mukaan ruutuvalikon kautta. Kun olet päättänyt lähetyksesi, tai jos haluat mykistää lähetyksen, muista kytkeä laajennus pois käytöstä tai poistua ohjauspaneelista.
Varmistamalla sisältösi saavutettavuuden pidät huolta, että kaikki ovat tasavertaisesti tervetulleita yhteisöösi. Haluatko lisätietoa yhteisön rakentamisesta Twitchissä? Käy tutustumassa muihin tekijäkeskusartikkeleihin .